KARGO BEDAVA & KAPIDA ÖDEME FIRSATI!
HOŞ GELDİNİZ
Hızlı ve güvenli alışverişe giriş yapın!
HENÜZ ÜYE DEĞİL MİSİNİZ?
Kolayca üye olabilirsiniz.

Neden MDF?

09-01-2020 09:21
Neden MDF?

Mdf Nedir, Ne Değildir?


 

Mobilya alışverişine çıktığınızda, detaylı bir karar verme süreci söz konusuysa, Mdf ismiyle mutlaka karşılaşacaksınız. Peki, Mdf Nedir?

Medium Density Fiberboard (orta yoğunluktaki lif levha) kelimelerinin baş harfleriyle ifade edilen MDF, bir hammadde türünün adıdır. Bu hammadde, parçalanıp lif haline getirilen ağaç kalıntılarının yapıştırıcı maddelerle yüksek ısı ve basınç altında preslenmesiyle oluşur. Mdf’de, materyali oluşturan parçacıklar son derece küçük ebatlıdır. Üretim sürecindeki basınçlı sıcak presleme, liflerin birbirine sıkıca yapışmasını sağlar. Son aşamada zımpara işlemi uygulanarak levhalar pürüzsüzleştirilir.

Mdf malzemenin pek çok yerde alternatifi olarak karşınıza çıkacak malzeme suntadır. Mdf’yi daha iyi tanımak için, sunta malzemeye de göz atmakta yarar var.

 

Sunta Nedir?

 

Sunta, ana madde olarak talaş, yani rendelenmiş ağaç gövdesi ve tutkal kullanılarak elde edilen malzemedir. Bu malzemenin lamine malzeme ile kaplanmış hali ise "suntalam” olarak isimlendirilir. Boşluklu yapıya sahip olan sunta, hafif bir malzemedir.

Piyasada hem sunta hem de Mdf parçalar içeren mobilya/ mobilya takımlarına rastlamak mümkün. Bunun yanı sıra, sadece sunta ya da Mdf’den oluşan mobilyalar da söz konusudur. Lake işleminin uygulanacağı mobilyalarda genellikle Mdf tercih edilir.

Aynı mobilya tasarımı, hangi malzemeden üretildiğine bağlı olarak farklı fiyatlara sahip olabilir. Sunta ve Mdf Fiyatları arasındaki farkını, üretim yöntemi ve malzemenin niteliği belirlemekte. Mdf’nin sunduğu avantajları birlikte inceleyelim.

 

MDF’nin Avantajları Neler?

 

Lamine kaplı suntalam, kaplamasız suntaya göre kıyasla dış etkilere daha dirençli olsa da, kıyaslama Mdf ile yapılınca, üstünlük Mdf malzemeye geçmekte. Sunta ve Mdf arasındaki en belirgin farklardan biri, darbelere karşı gösterilen direnç oranıdır.

Suntayı oluşturan parçacıklar, görece daha iridir. Parçaların iri olması, dokunun yapısını boşluklu kılar. Mdf ise çok daha küçük lif formundaki parçalardan meydana geldiğinden, tok bir yapıya sahiptir. Bu tok yapı, malzemenin daha ağır ve darbelere karşı daha dayanıklı olması anlamına geliyor. Mdf, esnemeye daha dayanıklı bir yapı sergiler.

Suntaya kıyasla Mdf malzeme suya ve neme karşı daha dirençlidir. Mdf’nin yüzeyi, lifli yapısından dolayı çok daha düzgündür.

 

IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.